Skip to content

Projekt

HEMP AND HOPE

En prototyp i fyra delar

Den spekulativa designprototypen Hemp and Hope utmanar och omdefinierar begreppet superfoods, med fokus på det bredare livsmedelssystemet och kollektiv tillämpning. Projektet använder hampa som ett exempel på en multifunktionell gröda och belyser dess potential att främja självförsörjning, motståndskraft och innovation i en framtid som präglas av volatilitet och vattenbrist. Projektet bestod av fyra delar som tillsammans syftade till att inspirera beslutsfattare, utvecklare av livsmedelsprodukter, potentiella investerare och jordbrukssektorn, och påverka val genom att prototypa hampa som den nya supermatstandarden.

Vårt framtidsscenario som låg till grund för projektet berättades i tre akter under en middagsupplevelse på Fotografiska Stockholm: en förrätt 10 år in i framtiden, en huvudrätt 20 år framåt i tiden och en dessert 30 år framåt i tiden.

Alla insikter, reflektioner och diskussioner som uppstod under middagen sammanställdes sedan i specialnumret Beyond Magazine Hemp and Hope, en spekulativ artefakt som är inriktad på att bevara forskning och intervjuer som ofta förbises i spekulativa designprocesser.

Tidningen finns tillgänglig i ett begränsat antal fysiska exemplar och som en digital tidning. I magasinet ingår tillgång till prototypen för den Augmented Reality Superfood Label som vi skapade under projektet. Superfood-etiketten som aktiverades under middagen är effektiv när det gäller att skapa diskussioner och reflektioner kring ekosystempåverkan av matval och vad det egentligen innebär att vara en superfood utöver personlig näring eller förekomsten av en eller två mikronäringsämnen.

Läs mer

Viktiga resultat av prototypen Hemp and Hope

Under prototypprocessen engagerade vi ett nätverk av samarbetspartners genom en samskapande process. Vi experimenterade med innovativa metoder för att ”intervjua in i framtiden” och skapa tidningens innehåll.

Tack vare det omfattande experimenterandet med att använda hampa som livsmedelsingrediens i form av frö (skalat och oskalat), proteinpulver, mjöl och olja, har det kulinariska teamet på Fotografiska blivit entusiastiska förkämpar för hampa som en del av sin repertoar. De kommer nu att införliva hampa i menyerna på Fotografiska framöver, vilket innebär att de kan bli förebild för användningen av klimatbeständiga grödor i matlagning. Detta resultat är också viktigt eftersom det bidrar till att öka efterfrågan på hampa bland en viktig kundgrupp; restaurang- och storköksbranschen, vilket kommer att vara en nyckelfaktor för att hjälpa branschen att växa.

Dessutom har interaktionen och utbytet under varje middag lett till nya kontakter mellan investerare och finansiärer, hampaentreprenörer, jordbrukare, beslutsfattare, forskare, influencers och journalister, vilket har bidragit till att bygga ett starkare nätverk och en entusiasm för att bygga upp den framväxande hampaindustrin i Sverige. Ett par av investerarna på middagen sa uttryckligen att de skulle överväga hampainnovation som en potentiell del av sin investeringsportfölj i framtiden.

Vill du uppleva specialnumret Beyond Magazine, eller veta mer om framtidsprototypen Hemp and Hope?

Kontakta
Charlotte Sundåker
CEO, Planethon
charlotte@planethon.io