Året är 2060 och du befinner dig i en skolmatsal. Är den framtida knäckebrödstationen tillverkad av nyttigt kulturspannmål och bidrar till ett lokalt regenerativt jordbruk? Eller kommer skolmåltiden kunna ersättas av näringsrika kapslar med tillhörande doftstation? Förflytta dig till en värld av antingen 1,5 eller 3 graders global uppvärmning genom spekulativa designförslag för framtidens skolmatsupplevelse. Studenter från Konstfacks masterutbildning Design Ecologies har tagit fram Upplevelser som sträcker sig över hela matsystemet, från produktion till servering, och visionerna täcker både dystopiska mardrömmar och utopiska idyller. Dessa presenteras i en interaktiv utställning med koncept och design av Beteendelabbet, en del av Proteinrevolutionen, där besökarna får ta del av forskning, designlösningar och framtidsscenarier genom att uppleva olika skolluncher, samt själva ta ställning till hur de vill bidra till en hållbarare framtid.
– Med vår vandringsutställning vill vi skapa diskussioner om vilken framtid vi vill leva i, och visa hur de val vi gör idag formar morgondagens värld. Skollunchen är något de flesta av oss kan relatera till, och med över en miljon skolmåltider som serveras varje dag, kan en hållbar omställning här få stor påverkan och skapa ringar på vattnet, säger Kajsa Wallin Lindström från Beteendelabbet.
I projektet Grader av en skollunch har Proteinrevolutionen samarbetat med Konstfacks masterutbildning Design Ecologies, Beteendelabbet, WWF Sverige, Mission Matmiljö och Helsingborgs Stad.